Tandvårdsteamet

Praktikertjänst logotyp
Kundnöjdhet 4.6 av 5
4.6/5

TANDLOSSNING

Tandlossning

Tandlossning, parodontit, är en infektionssjukdom som många drabbas av.

En folksjukdom som inte känns

Ofta märker man som patient inte sjukdomen förrän det är för sent. Speciellt då det inte gör ”ont” i tanden när man har tandlossning.

Parodontit (tandlossning) är en inflammationssjukdom som påverkar bindväven intill tänderna. Parodontit innebär en nedbrytning av benvävnaden runt tänderna som kan leda till tandförlust om den lämnas obehandlad.

Sjukdomen orsakas av bakterier som fäster på och växer på tandytorna, speciellt i områden under tandköttskanten. Inflammationen leder till att ben och bindväv bryts ner, tandfästet försämras.

Generellt sagt kan förlorad bennivå inte återfås, men sjukdomen kan stoppas om man tar bort det som orsakar inflammationen, d.v.s. bakterierna.

Tandlossning och sjukdomsförloppet kan motverkas med rätt behandling och god egenvård. Om problematiken inte avhjälps kan vävnaden reagera aggressivt. Fickorna blir då allt djupare och svårare att rengöra på egen hand och rörligheten i tänderna tilltar. Det innebär att även bakterierna lättare får fäste och kan ta sig djupare ned mot käkbenet och drabba fler tänder.

Hos en del personer finns även en ärftlig faktor som höjer risken till att utveckla tandlossning. Andra riskmarkörer har enligt forskning visat att en koppling finns mellan tandlossningssjukdom och diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, vissa typer av cancer samt rökning och snusning.

 

Symptom:

Symptom på tandlossning varierar och kan vara diffusa då faktorer som rökning kan maskera sjukdomens grad och kännetecken. Det är svårt att själv härleda fram symptomen då sjukdomen kan utvecklas successivt under en längre period. Oavsett bakomliggande orsak finns det typiska symptom som du bör vara särskilt uppmärksam på, inklusive: 

  • Blödande tandkött
  • Dålig andedräkt som inte ör övergående
  • Svullet och rött tandkött
  • Varbildning runt tänderna kan förekomma 
  • Tandstensbildning under och över tandköttsnivån
  • Tandkött som drar sig upp mot tandroten

Lider du av tandlossning? Vår tandhygienist, Ulrika Jäger, har mångårig erfarenhet inom området och har jobbat på specialistavdelningen för parodontologi. Tillsammans kan vi hjälpa dig att behandla sjukdomen.

Kontakta oss

Tandborstar